Svakstrømsperioden innledes i Siemens i Norge

Deler av teksten i dette og de etterfølgende 3 kapitler er hentet fra Siemens Jubileumsbok: Siemens 100 år i Norge.

Siemens etablerte seg i Norge i 1898, og rettet innsatsen spesielt mot den gryende kraft- og industrivirksomheten i landet. Virksomheten innen svakstrømssektoren var beskjeden i de første årene, men 1. januar 1913 ble virksomheten lagt inn under en egen avdeling og aktiviteten økte betydelig. Det ble levert flere brannvarslingsanlegg og automatiske telefonsentraler til kontorbruk, blant annet til Siemens-bygget i Bergen. Den første verdenskrig satte imidlertid bremser på utviklingen av virksomheten fordi det under krigen var vanskelig å skaffe de etterspurte produktene fra Tyskland. Likevel fikk man i 1916 i stand et større salg av telefonutstyr til Telegrafverket. I det hele tatt ble Telegrafverket og Norges Statsbaner etter hvert noen av Siemens storkunder.

 

En viktig og tidlig milepel i norsk telekommunikasjonshistorie var levering av landets første helautomatiske telefonsentral. Det var Skien Telefonforening som 27.9.1916 skrev kontrakt med Siemens & Halske (Berlin). Natten mellom skjærtorsdag og langfredag i 1920 kunne Skien som den første byen, ikke bare i Norge, men i hele Norden, gå over til helautomatisk telefondrift. Les mer, Vedlegg 2.

 

Fjernskriverepoken som ble innledet i slutten av 1920-årene fortsatte utover i 30-årene med stor aktivitet, vakte stor oppsikt. Allerede i 1928 hadde Telegrafverket hatt en fjernskriver fra Siemens til utprøving, og i 1931 anskaffet de et større antall. I 1934 leverte Siemens det første fjernskriveranlegg til Norsk Telegrambyrå (NTB) for overføring av nyhetsstoff til samtlige Oslo-aviser. Senere ble utenbys aviser og en del offentlige kontorer også koplet til anlegget. Arvid Wiger som i denne perioden hadde ansvaret for fjernskriverområdet (i tillegg til jernbanesignalteknikk), var svært sentral i denne virksomheten og hadde en meget god kontakt med kundene (Televerket, forsvaret, NSB, NTB, skipsmeglere og avisene).

 

Fjernskriveren ga Siemens en nærmest enerådende posisjon på telex-markedet fra før andre verdenskrig og frem til midt på 1970-tallet. Fjernskriveren T100 ble produsert i et stykktall på 516 000 enheter. Den var en kombinasjon av finmekanikk av ypperste klasse, og litt elektronikk. T100 solgte meget godt selv med opptil 36 måneders leveringstid, og må nærmest betraktes som en ”melkeku” for Siemens. Les mer, Vedlegg 3.

 

På denne tiden var det ikke så lett å få frem våre særnorske bokstaver, og det fortelles at journalist Fæn i Arbeiderbladet til slutt måtte bytte jobb da det til stadighet kom telex til Herr Faen.Siemens kom også tidlig med i utviklingen av overføringslinjer for kringkastingen i Norge. Firmaet leverte det komplette elektriske utstyr med tilhørende dypvannskabler for anlegget Oslo - Vadsø. Dette anlegget, som ble åpnet med en festsending i NRK i 1935, gjorde det mulig å innlemme hele strekningen Oslo - Vadsø i Rikskringkastingens sendeområde.