Tiden i de første årene etter andre verdenskrig

I 1945 ble alle tyske selskaper i Norge beslaglagt (Siemens, AEG, Telefunken) og lagt under administrasjon av Direktoratet for fiendtlig eiendom. Thorbjørn Dehli Jemtland (tidligere sjef for Siemens i Trondheim) ble utpekt som forvalter for alle Siemens-selskapene. Han gjorde en stor innsats for gjenopptakelse av Siemens virksomhet i Norge, og ble i desember 1947 utpekt som administrerende direktør. I samme år ble Siemens-selskapene solgt til AS Bergen Telefonkompagni, som i 1953 endret navnet til Bergen Industri-Investering AS (BI), og Siemens-selskapene endret navn til AS Proton.

Etter avklaringene omkring de tyske selskapers (Siemens, AEG, Telefunken) skjebne i Norge, kom Siemens (Proton) forbausende fort i gang igjen med virksomheten. Dette gjaldt også svakstrømsavdelingen som fortsatte sine tidligere aktiviteter blant annet med salg av fjernskrivere, og som i tillegg nå også satset på salg av PABXer (initiert av Thor Rustan og Bjørn Dahlberg). En av ildsjelene i denne virksomheten (Kaare Ihlen Jensen) ble intervjuet i Siemens Intern sitt 100 års jubileumsnummer i 1998, og fortalte interessante ting fra denne ”pionertiden”. Les mer, Vedlegg 4.

 

Svakstrømsavdelingen var fra slutten av 50-årene også engasjert i oppdrag for Forsvarets Fellessamband (FFSB). I samarbeid med A/S Nera utførte man en pionerjobb ved å etablere radiosamband mellom Syd- og Nord-Norge. Nera leverte radiolink-utstyret, mens mye av det øvrige utstyret kom fra Siemens. Krumtappen fra Siemens i denne sammenheng var Arne Enersen, og senere hadde også Hans Egil Holmstrøm en sentral rolle i forholdet til FFSB.
Les mer, Vedlegg 5.